New Highgate Extension

Concrete Datum House

If less is more,
maybe nothing is everything.

Rem Koolhaus

A lower ground floor reconfiguration and extension of a duplex maisonette in the Dartmouth Park Conservation Area.

Our brief was to create an additional bedroom for our clients growing family whilst transforming the dark kitchen into a bright and open space for gatherings.

We kept to a limited the material palette of concrete, clay and timber to give a clear definition to each space.

This articulation of spaces was continued through the use of a concrete datum which forms a sunken courtyard outside. The rear facade is expressed in stack bonded brick with a flush white mortar that contrasts with the smooth concrete below

To bring light into the space a giant full width skylight spans wall to wall inside the living room, with uninterrupted views of the sky. A concealed pocket door means the glazing can be fully hidden away to allow a seamless transition between inside and out.

The datum line continues internally, expressed with timber joinery that runs the length of living room and continues to form the kitchen and cabinetry.

The project is currently on site with completion due in early 2024.

Top